Het blijft nog eens minimaal vier dagen onzeker of Nederland volgend jaar een belastingverlaging van 5 miljard euro krijgt. De stemmingen in de Tweede Kamer over het Belastingplan van het kabinet worden opnieuw uitgesteld, tot komende dinsdag.

Donderdag is in verschillende samenstellingen de hele dag koortsachtig overleg geweest tussen kabinet, coalitie en oppositiepartijen. Dat heeft nog steeds geen akkoord opgeleverd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat de komende dagen door met zijn pogingen om meerdere oppositiepartijen achter zijn plan te krijgen. Hij is bereid het plan daarvoor op onderdelen te wijzigen.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen, waar VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben. Als dat niet lukt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.

Kabinet steggelt met oppositie over Belastingplan

De coalitie had donderdagmiddag opnieuw overleg met D66-leider Alexander Pechtold. Die wil dat het Belastingplan leidt tot meer banen en een ‘vergroening’ van het belastingstelsel.

Woensdag sprak Wiebes daar ook al over met D66, maar vervolgens leek het er toch weer op dat Wiebes aanstuurde op een deal met de christelijke partijen SGP, ChristenUnie en CDA. Dat mislukte woensdagavond laat, waarna Wiebes weer terug bij af was. Ook de gesprekken donderdag leverden geen doorbraak op.

Pechtold suggereerde donderdagavond dat het misschien beter is de 5 miljard euro in de aflossing van de staatsschuld te stoppen dan de lasten van burgers en bedrijven er mee te verlagen, als het plan onvoldoende banen oplevert. ,,Als je het uitgeeft, zorg dan dat het effect heeft. We moeten 5 miljard niet voor niks uitgeven.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl